Annons

Café Arkiv
Café arkiv

 

Svensk Preppy? Del 2

Nu har det äntligen blivit dags för mig att visa hur den svenska preppyn verkligen ser ut och vad den består av. Jag vill poängtera att följande påståenden är grundade i mina egna observationer och vägda gentemot själva essensen i begreppet preppy. Vi börjar ovanifrån och arbetar oss neråt.

På huvudet: Den svenska preppyn är unik i den bemärkelsen att basebollkepsen har en given plats i den. När de svenska preppiesen inte har en respektabel frisyr och saknar tid till att göra något åt den åker den vanligtvis marinblåa eller vinröda kepsen från antingen Gant eller Ralp Lauren på.

 

 

Runt halsen: Eftersom att den svenska preppyn, till skillnad från exempelvis den amerikanska, inte primärt växt fram på internatskolor med skoluniformer och slipsar är dessa inte vanliga inom stilen. Vårt tempererade klimat har dock lett till att halsduken är en fundamental beståndsdel i stilen åtminstone under de kallare dagarna på året. Grova, mönstrade halsdukar från exempelvis Mulberry, Barbour och Burberry bärs knutna för att skydda mot kyla och ge utstyrseln en dynamisk ton.

 

 

 

Skjortan: Som jag tidigare nämnde så är varken slipsar eller flugor vanliga inom den svenska preppyn. Skjortorna bärs därför oftast med de två översta knapparna uppknäppta. För att ”krydda” utstyrseln brukar man då istället bära skjortor med olika kontrastmönster i exempelvis kragen, på manschetterna och under knappslåt. Det bärs både smårutiga och randiga skjortor, men främst smårutiga och oftast i fin, slät bomull. Button down-kragarna förekommer, men inte i så stor utsträckning. Cutaway-kragen dominerar då den är elegant och gör sig mycket bra när de översta knapparna är uppknäppta. Skjortan bärs dessutom sällan nedstoppad i byxorna och är av slim fit-snittet för en smal och kroppsnära kontur.

 

 

 

 

Pikétröjan: Är ett naturligt inslag i den svenska preppyn och även den av slim fit-snittet. Gärna i klara färger som rött, gult, lila, ljusblått och rosa. Lacoste och Ralph Lauren slåss båda om epitetet ”Den svenska preppyns pikétröja”.  

 

 

 

Tröjan: V-ringade lammullströjor i mjuka färger från exempelvis Gant och Raph Lauren bärs såväl över skjortan som knuten runt axlarna.

 

 

 

Kavajen: Tas oftast på främst vid festligare tillfällen. Marinblå klubblazers förekommer oftast dubbelknäppta med de smårutiga skjortorna under tillsammans med en klargul eller klarröd enfärgad, puffvikt sidennäsduk i bröstfickan.

 

 

 

Jackan: När det gäller ytterplagg dominerar ridjackor och oljerockar från Barbour. Liddesdale och Beaufort är två oerhört populära modeller som värmer många svenska preppies när det blåser kallt. Färgen? Olivgrön med få undantag av marinblå.  

 

 

Byxorna: Chinos och Manchesterbyxor är sällsynta i den svenska preppyn. Om chinos bärs är de vanligtvis släta och antingen röda eller senapsgula. Det vanligaste plagget att täcka sina ben med är dock jeans. Lagom tighta och såväl slitna som otvättade. På märkesfronten hittar vi allt från Nudie och Diesel till mer stilrena modeller från Acne och Levi´s. Detta är ytterligare ett tecken på att den svenska preppyn inte växt fram på internatskolor med skoluniformer. I den svenska preppyn är jeansen –det forna arbetarplagget- det rebelliska inslaget.

 

 

 

Skorna: Fötterna är ytterligare ett ställe att lägga en ordentlig färgklick på inom den svenska preppyn, och bekvämt ska det dessutom vara. Loafers med gummisula i mocka eller läder av modell JP Tods i grönt rött, lila, gult eller brunt. Seglarskorna har en lika given plats på de svenska preppiesens fötter. Enfärgat fungerar, men för att sätta maximalt med färg brukar flerfärgade modeller uppskattas. Sebago och Sperry föredras, men då och då händer det att man ser en vilsen själ knata omkring i seglarskor från Lacoste.

 

 

 

 

Väskan: Weekendbagar är enormt uppskattade av de svenska preppiesen och bärs i de små handtagen nonchalant slängda över axeln. Bagarna är stora och naturfärgade i vanligtvis skinn. De är oftast enfärgade eller tvåfärgade och om de har några mönster så är de minimala.

 

 

Vid det här laget har ni kanske börjat ana strukturen för den svenska preppystilen. Varva basfärger med accentfärger och omönstrat med mönstrat, tänk vartannat! Det är de små detaljerna som ger liv åt utstyrslarna och gör dem unika. Stilen är bekväm och mindre dressad än den brittiska och den amerikanska preppyn. Låt accentfärgerna och detaljerna avlösa de statiska basfärgerna och… Voila! Svensk Preppy!

 

 


DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Laddar