Annons

Café Arkiv
Café arkiv

 

Svensk Preppy? Del 1

Vad är svensk preppy? Det finns några olika svenska klädmärken inom preppy-området, är det dem som skapar och täljer den svenska preppystilen? Är det dem man ska vända sig till i jakten på svaren kring den svenska preppyn? Borde man ens kalla dem för svenska preppymärken? Vissa borde man kanske kalla för svenskägda klädmärken som producerar kläder inspirerade av den amerikanska preppyn?

 

Nu blev det många frågetecken som kräver många svar. Jag börjar helt enkelt med den viktigaste frågan; Vad är svensk preppy?

 

Gant? Nej. De må vara svenskägda, men deras kläder kommer inte från våra breddgrader. Många av deras plagg är dock givna beståndsdelar i den svenska preppyn, men märket och deras kollektioner i stort är inte svensk preppy.

 

 

 

Our Legacy hörde jag någon skrika längts bak i församlingen. Our Legacy är inte preppy, de är samtida Södermalmskreddighet. Den samtida Södermalmskreddigheten råkar för närvarande vara ganska tilltalande, men om fem år kommer Our Legacy att ha lämnat den nuvarande stilen bakom sig tillsammans med fixed gear-cyklarna och de gulnade vintageklockorna från Omega med läderarmband i original som skulle behöva ett besök av Anticimex innan jag skulle våga ta på mig det.

 

 

 

 

Boomerang hävdar själva att de definierar den skandinaviska preppyn. Enligt mig är detta ett fullständigt befängt påstående, det är omöjligt för ett företag att definiera preppy. Själva essensen i begreppet preppy är att det är en stil som växte fram på internatskolor och Ivy League-universitet. Stilen konstituerades och definierades alltså av dess bärare, inte av kommersiella krafter som tillverkar så alldagliga och grådana plagg att de måste ursäkta sig för sina kunder med att säga att definierar den skandinaviska preppyn. Varje reklamaffisch från Boomerang med deras kända fras säger i princip ”Ja. Vi vet, kläderna är skittråkiga, men det är den skandinaviska preppyn vet ni. Hade bara den skandinaviska preppyn varit mer glamourös så hade även våra plagg varit det.” Summa summarum, förutom deras Oxfordskjortor med Button down-krage så är Boomerang inte svensk preppy.

 

 

Men Morris då? De gör mycket snygga kläder, men deras snitt och modeller kommer främst från den brittiska preppyn med undantag för deras kärlek för Rugbytröjor från den amerikanska preppyn.

 

 

Nu har vi i alla fall konstaterat att märkena ovan inte svensk preppy helt och hållet men att de har vissa plagg som ingår i den svenska preppystilen. På äkta Hollywood manér tänker jag nu därför avsluta med en cliffhanger och säga att morgondagens visdomsord på denna URL kommer att berätta och visa hur den svenska preppyn verkligen ser ut!  

 

 


DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Laddar